Moeilijkheid: Gemiddeld| bereidingstijd: 1 uur
Een mooie variatie op de MOINK balls is de MOINK saucijs. Een MOINK balletje in bladerdeeg. Tijdens een van zijn vele speurtochten op het internet stuitte Gijs op dit idee, dus natuurlijk moest hij dit uitproberen. Het grootste voordeel aan de MOINK saucijs ten opzichte van de MOINK ball is dat je vingers hier redelijk schoon bij blijven.
Ingrediënten:
- 400 gr varkensgehakt
- Bladerdeeg
- 1 ei
- 20 gr parmezaanse kaas
- 30 gr paneermeel gekruid
- 50 ml melk
- 1 teen knoflook
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl witte peper
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1/4 tl chilipoeder
Bereiding:
Om te beginnen klopt Gijs het ei los, raspt de parmazaan en snijd hij de knoflook fijn. De helft van het ei houd hij apart om later te gebruiken, de andere helft mengt hij met het gehakt, de melk, knoflook en overige ingrediënten. Hij kneed het geheel glad voor mooie consistente saucijzen.
Hierna steekt hij de barbecue aan en plaats een pizzasteen in de barbecue. Het is belangrijk dat de pizzasteen met de barbecue mee opwarmt, omdat een te snelle temperatuurswisseling de steen kan doen barsten. Voor dit gerecht zal de barbecue tussen de 200 en 220 graden moeten blijven. Let wel op dat de kolen niet direct onder de pizza steen liggen, anders wordt deze te heet en verbranden de saucijzen.
Terwijl de barbecue opwarmt heeft Gijs de tijd om de saucijzen in elkaar te zetten. Hiervoor maakt hij een ± 2 cm dikke worst van het gehakmengsel. Deze worst snijd hij in stukken en rolt hij in het bladerdeeg. Om te voorkomen dat het bladerdeeg scheurt drukt hij de zijkanten aan met een vork. Het is eventueel mogelijk de saucijzen in kleinere stukken te snijden om als partysnack te serveren.
Voor een mooie glans bestrijkt Gijs de saucijzen met het overgebleven ei.
Als de barbecue op temperatuur is, bestrijkt Gijs de saucijzen nog een keer met ei en plaatst hij ze op een bakpapier op de pizzasteen. De saucijzen zullen ongeveer 20 tot 25 minuten moeten garen en zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn. Een kernthermometer kan hier erg bij helpen omdat door de deksel te openen de barbecue te ver kan afkoelen en de saucijzen kunnen mislukken. Zoals een wijs man ooit zei: “If you are looking, you aint cooking”
Zodra de saucijzen gaar zijn haalt Gijs ze van de barbecue en laat hij ze nog ongeveer 5 minuten rusten.