Na het overweldigende succes van Gijs Grote Tuinverbouwing©, waarbij we u kennis hebben laten maken met de wondere wereld van het tuinieren. Neemt presentator Gijs van der Meijde u mee op een nieuw klusavontuur. In Gijs Grote Garageverbouwing© ruilt hij de natuur in voor een echte mancave.

Bij het, in april 2019 verworven, pand bevond zich een oude garage. Een vorige bewoner was een auto enthousiasteling en knutselde hier met enige regelmaat aan de door hem zo geliefde voertuigen. Gijs deelt deze ambities helaas niet, en hierdoor is de garage al snel in een opslag voor oude meubels en ander materiaal geworden.

Omdat Gijs van nature een knutselaar is, en voor zijn werk erg veel achter de computer zit, besloot hij de garage om te toveren in een ware mancave met een werkplaats en een kantoor. De afbeelding hieronder is een vroege schets van wat de garage uiteindelijk zou kunnen worden.

Voordat Gijs kon beginnen aan deze zware klus, moest de garage echter eerst opgeruimd worden en moesten de wanden vrijgemaakt worden. Werk aan de winkel dus!

Om het kantoor een strakke look te geven, werden de wanden bekleed met gips. Hiervoor moest echter eerst een frame geplaatst worden waarbij al rekening gehouden is met de elektra. De wanddozen op deze foto’s hebben de uiteindelijke uitwerking niet gehaald, voor een professionele afwerking is gekozen hollewanddozen te gebruiken. Omdat een gipswand niet heel stevig is, en nog niet duidelijk was of er uiteindelijk dingen aan de wanden moesten komen hangen, is gekozen om het frame eerst met spaanplaten te bekleden. Hierdoor hebben de wanden wat meer body en kunnen in de toekomst eenvoudiger schappen en/of schilderijen geplaatst worden.

Vervolgens was het de beurt aan de vloer, om gemakkelijk een waterpas oppervlak te creëren is gekozen om de betonnen ondervloer te egaliseren. Hierna kon een frame geplaatst worden waar leidingen in weggewerkt konden worden, denk hierbij aan de aan en afvoer van water voor een keukenblok, en aan elektra. Uiteindelijk is de vloer betimmerd met ‘underlayment’ platen. Hier kan later een nette vloer (laminaat, pvc, tapijt) op aangebracht worden. Ondertussen zijn ook de hollewanddozen voor de stopcontacten en lichtschakelaars geplaatst.

Na het installeren van de ondervloer en wanden, kon het afwerken beginnen. Om te voorkomen dat er verf op de definitieve vloer terecht komt begon Gijs met stuken en schilderen van de wanden. Voor een simpele doch professionele uitstraling is een matwitte muurverf gekozen.

Via een ongeïsoleerde vloer kan tot wel 10% van de warmte verloren gaan. Dus voor de vloer werdt afgewerkt, is deze geïsoleerd met HR++ EPS Parels. Dit is een goedkope manier om veel energie te besparen. Omdat de vloer in het kantoor ernstig te lijden krijgt onder het rollen van bureaustoelen en het binnenlopen van zand, is gekozen voor een stevige PVC vloer. Deze vloeren zijn eenvoudig schoon te maken en zijn sterker dan laminaat en de meeste houtsoorten.

Ondertussen begon de winter zijn intreden te maken. Om het klussen wat behaaglijker te maken is de oorspronkelijke radiator terug geplaatst. In het kantoor staat tevens een aanrechtblok met stromend water, hierdoor is verse koffie altijd binnen handbereik. Voor dit project is gekozen een op maat gemaakt aanrecht te plaatsen. Als uitgangsbasis is een eenvoudig aanrechtblok van 100x60cm gebruikt. Hierop is een massief berkenhouten werkblad gemonteerd met een moderne roestvrijstalen wasbak en kraan. Voor een strakkere uitstraling is gekozen de deurtjes over te schilderen met een metallic rode verf, en roestvrijstalen handgrepen te monteren. In verband met de grote afstand tot de CV ketel is gekozen geen warm water leiding te trekken naar de garage, in plaats daarvan is een boiler geplaatst. Hierdoor is er snel warm water beschikbaar.

Om nog meer energie te besparen, en de temperatuur in de garage beter te kunnen reguleren, is het plafond geïsoleerd met steenwol. De oorspronkelijke elektra in de garage voldeed helaas niet om het kantoor en de werkplaats veilig te voorzien. Daarom is gekozen deze te vervangen voor een nieuw systeem waarbij stroom, internet en licht door gescheiden netwerken lopen. Op onze Gijs Grote Tuinverbouwing© blog is te zien hoe nieuwe leidingen tussen de garage en het woonhuis getrokken zijn, hierbij is onder anderen een nieuwe grondkabel getrokken vanaf de groepenkast in het woonhuis.

De garage is met zijn 23,5m2 erg ruim. Om te voorkomen dat, door de splitsing tussen kantoor en werkplaats, dit als twee kleine ruimtes gaat aanvoelen is gekozen een glazen afscheiding te laten plaatsen. In verband met de verzekering, of het gebrek hieraan, is deze wand door een professioneel geplaatst. Het resultaat mag er wezen!

Nadat het plafond geïsoleerd is en de elektra geplaatst, kon ook deze worden afgewerkt. Omdat het kantoor wat aan de lage kant is, telt iedere centimeter. Dit is de reden om het oorspronkelijke plan voor een systeemplafond, wat erg praktisch is voor toekomstige aanpassingen, te laten varen en voor een gips plafond te kiezen. Hiervoor zijn eerst latten tussen de balken gemonteerd, waarop de gipsplaten vastgeniet zijn. Daarna is het plafond, net als de wanden, gestukt en geschilderd. Met het plafond af begint het kantoor dan toch echt vorm te krijgen.

Tot nu toe is de werkplaats grotendeels onaangeraakt gebleven. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. De vloer van de werkplaats was zwaar beschadigd, daarom is besloten deze op te vullen met egalisatiemortel. Omdat er in de werkplaats geen extra vloer op de betonnen vloer gemonteerd wordt, is hier speciale mortel met versterkte vezels voor gebruikt. Sterke betonverf moet verder voorkomen dat de vloer beschadigd raakt, en zorgt eveneens voor een waterdichte afwerking waardoor de werkplaats eenvoudig schoon te houden is. Het deksel van de smeerput vormt een soort pier in het midden van de werkplaats.

Omdat de oude smeerput zijn functie niet langer kan uitvoeren, wordt deze hergebruikt als opslag. De smeerput is ruim een meter breed, waardoor er genoeg ruimte is voor een rij stellingen. Zo ligt materiaal en gereedschap wat minder vaak gebruikt wordt, toch altijd in de buurt.

Nadat de vloer geschilderd is en de wanden in de werkplaats ook een lik nieuwe verf hebben gekregen, is het eindelijk tijd om in te richten. Als eerst wordt een schap voor de 3D printers geplaatst. Deze is gemaakt van een restant van het aanrechtblad in het kantoor. Hiernaast komt de KingTech server. Door zijn hoogte kan hij helaas niet compleet in de hoek geplaatst worden, Dit zou de lichtschakelaar en het stopcontact blokkeren.

Niets in Gijs Grote Garageverbouwing© is standaard, en zo ook de bureaus niet. Om de stijl van het aanrecht en de eerder gemaakte schap aan te houden, is gekozen om 2 ruime bureaus te maken van beukenhout. Hiervoor zijn twee ruime tafelbladen gebruikt welke, na deze te lakken, dezelfde kleur en vingerlas-stijl hebben. Om het blad te dragen is voor een tweetal elektrisch verstelbare onderstellen gekozen. Hiermee kunnen de bureaus met een druk op een knop van hoogte gewijzigd worden. De bureaus beschikken over een bluetooth verbinding waardoor, met behulp van een app, persoonlijke hoogtes opgeslagen en ingesteld kunnen worden. De werkbladen worden gemonteerd met M8 bouten, hiervoor wordt schroefdraad aangebracht in het werkblad. Door deze manier van bevestigen is het mogelijk het werkblad te demonteren en weer te monteren zonder dit te beschadigen, normale schroeven beschadigen het hout waardoor een werkblad nooit meer zo stevig gemonteerd kan worden als de eerste keer. Doordat het werkblad omhoog en omlaag kan bewegen, kunnen kabels bekneld raken tussen de muur en het werkblad. Om dit te voorkomen wordt een robuust metalen kabeldoorvoer geplaatst in ieder werkblad.

Als de bureaus geplaatst zijn, kan ook de rest van het meubilair verhuist worden. Ieder bureau krijgt een PC, zo zijn er twee gelijkwaardige werkplekken. Een boekenkast en 2 vitrinekasten vullen de achterwand en tijdelijke bureaustoelen maken het kantoor gebruiksklaar. Dit betekent dat dat, hoewel er nog wat kleine dingen moeten gebeuren, het kantoor vanaf dit moment in gebruik genomen wordt. Alle updates voor Gijs Grote Garageverbouwing© worden vanaf dit moment ook vanuit het nieuwe kantoor geschreven.

Omdat er veel gewerkt zal worden in het nieuwe kantoor, is een goede bureaustoel van essentieel belang. Vanuit dit oogpunt is een ergonomische stoel van hoogwaardige materialen uitgezocht.

Tot slot zijn er extra stopcontacten en netwerkaansluitingen aangelegd in de werkplaats voor al het elektrische gereedschap. De werkplaats telt in totaal 20 stopcontacten, en het kantoor 10 stopcontacten. Ook is voorzien in voldoende netwerkaansluitingen om alle computers, printers en overige netwerk apparatuur op aan te sluiten.

Zo is na maanden lang zwaar werk, de oude garage omgebouwd tot een ware mancave. Een luxe kantoor met keukenblok en ruime bureaus, en een strakke werkplaats met zowel ruimte voor fijn prutswerk als het grovere werk. Het eindresultaat spreekt voor zich.


Airco

Een nadeel aan de garage, is dat het een plat bitumen dak heeft. Dit betekend dat de garage in de zomer, ondanks alle isolatie, erg warm kan worden. Om er toch comfortabel bij te zitten heeft Gijs besloten een airco te installeren. Een bijkomend voordeel is dat veel airco’s tegenwoordig ook in staat zijn om te verwarmen, en hierbij een zeer hoog rendement behalen. Door het plaatsen van zo’n airco zit Gijs er ook in de winter warmpjes bij.

Airco’s zijn in Nederland een luxe product, en dus duur. In zuid europa daarintegen heeft ieder huis een airco, het wordt daar als standaard beschouwd en is dus ook minder prijzig. Dit is waarom Gijs heeft besloten een airco te importeren. Zoals u misschien wel kunt raden, zijn de verzendkosten van een airco aan de hoge kant. Gijs moest hier 200 euro voor betalen omdat de airco per pallet verzonden zou worden. Omdat er maximaal vier airco’s op een pallet passen heeft Gijs besloten er vier te bestellen en zo de verzendkosten te splitsen. De overige drie airco’s verkoopt hij door.

Het installeren van een airco is eigenlijk een koud kunstje (pun intended). De binnen-unit wordt met een speciaal mechanisme aan de muur gehangen. Uit de binnen-unit komen drie leidingen en een kabel, Gijs werkt deze weg door een gat van ongeveer 6 centimeter achter de binnen-unit in zijn muur boren. Hiervoor gebruikt hij een zogenaamde droogboor.

Twee van de leidingen moeten verbonden worden met de buiten-unit van de airco, hier zal het gas voor het transporteren van warmte doorheen stromen. Voor de meeste Airco’s geld dat de buiten-unit is voor gevuld voor een aantal meter leiding, meestal is dit 5 meter. Zolang de binnen en buiten-unit van de airco binnen deze afstand van elkaar blijven, is er dus geen reden om extra gas toe te voegen en kan de airco gemakkelijk zelf geïnstalleerd worden.
De derde leiding is voor het afvoeren van het condenswater in de binnen-unit. Wanneer een airco koelt, ontstaat er condens op de koelvinnen. Deze stroomt in een opvangbak en wordt via deze buis naar buiten getransporteerd. Omdat dit vaak passief gebeurd (dus zonder pomp) is het van belang dat deze buis naar beneden afloopt. Anders zal de binnen-unit van de airco vollopen en beginnen te lekken, iets wat funest is voor een gipsen muur.

Tot slot is er de kabel om de binnen en buiten unit met elkaar te verbinden. De binnen-unit wordt van stroom voorzien via de buiten-unit en de twee units moeten ook met elkaar communiceren. Daarom is er een vijf aderige kabel om beide units met elkaar te verbinden. Voor de duidelijkheid heeft Gijs de kabels vooraf gelabeld.

Omdat de muur uit 3 lagen bestaat (buitenmuur, spouwmuur en gipswand) kunnen de verschillende buizen en kabels vast komen te zitten in de ruimtes tussen de muren. Gijs taped alle buizen aan elkaar om ze zo als een geheel door het gat te kunnen voeren. Het gat wordt vervolgens opgevuld met purschuim om tocht en vocht uit de muur te houden.

Nadat de binnen-unit geplaatst is, is het tijd om de buiten-unit te monteren. Omdat het dak van de garage plat is, heeft Gijs besloten de buitenunit hier met schok dempende poten op te plaatsen. De poten, in combinatie met extra schokdempers, moeten de trillingen en hiermee het geluid van de buiten-unit dempen. Tevens zullen deze schokdempers het bitumen dak beschermen tegen de trillingen.
Helaas heeft Gijs de verkeerde maat bevestigingsmateriaal besteld, maar na een lichte modificatie kon de buiten-unit op zijn poten bevestigd worden en op het dak geplaatst worden. Eenmaal op het dak kunnen ook de leidingen voor het koelgas aangesloten worden. Het is belangrijk dat deze leidingen niet lekken, want zonder koelgas werkt de airco niet. Gijs draait de leidingen stevig aan en gebruikt voor de zekerheid een speciale pasta op de schroefdraad van de fittingen om deze luchtdicht te sealen.

Om de lucht die zich met het koelgas kan mengen te minimaliseren en het systeem te controleren op lekkages, gebruikt Gijs een speciale vacuümpomp en speciale barometer. Omdat dit erg specifiek en duur gereedschap is heeft Gijs besloten deze te huren. Met de vacuümpomp kan Gijs alle lucht uit de leidingen en binnen-unit zuigen voor hij de kranen op de buiten-unit open draait. Na een kwartier tot 20 minuten is Gijs er vrij zeker van dat de pomp niet meer lucht uit het systeem zal trekken, dus draait hij de kraan tussen de pomp en de barometer dicht en zet hij de pomp uit. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem tussen de binnen en buiten-unit van de airco. Als na ongeveer een kwartier de leidingen nog steeds onder vacuüm staan is Gijs er vrij zeker van dat de leidingen geen lekkage hebben. Nu kan Gijs een voor een de kraantjes op de buiten-unit open draaien om zo het Gas door de leidingen te laten lopen. Pas als beide de kraantjes open staan ontkoppelt Gijs de barometer. Doordat de leidingen onder druk staan zal hierbij een heel klein beetje gas ontsnappen, maar komt er geen lucht in het systeem.

Omdat het vacuüm trekken en controleren van het systeem wat tijd kosten, heeft Gijs in de tussentijd ook de Electra van de airco aangesloten. De vijf aderige kabel tussen de binnen en buiten-unit en de stroomtoevoer naar de buiten-unit. Nadat alles is aangesloten is het tijd om de airco te testen. Gelukkig lijkt alles in een keer te werken, en dus is het tijd om de leidingen netjes af te werken. Als extra bescherming tegen externe invloeden heeft Gijs besloten de leidingen in een extra laag isolerende tape te wikkelen. Ook brengt hij een kabelgoot aan langs de buitenmuur om de leidingen aan het zicht te onttrekken. Het eindresultaat is een keurig geïnstalleerde airco om het kantoor en de werkplaats het hele jaar door op een comfortabele temperatuur te houden.

Omdat Gijs een liefhebber van slimme gadgets is, breid hij zijn airco uit met een wifi module. Onder de klep van de binnen-unit is een USB aansluiting verborgen. Door hier een speciale wifi module op aan te sluiten kan de airco, via het internet, met een app bediend worden. Naast de standaard app bied de fabrikant ook de mogelijkheid om de airco met google home te bedienen. Op deze manier kan Gijs de temperatuur van zijn kantoor op afstand instellen, zo het kantoor al op temperatuur wanneer Gijs binnen komt. Ook kan, met behulp van google home, de temperatuur automatisch bijgesteld worden wanneer Gijs zijn huis verlaat. Hierdoor kan eenvoudig op energie bespaard worden.