Moeilijkheid: Gemiddeld | bereidingstijd: 6 uur
Iedereen kent ze wel, de spareribs. In restaurants bestel je ze onbeperkt, via thuisbezorgd bestel je ze thuis. Spareribs zijn het perfecte excuus om met je handen te eten, waarna je vingers plakken van de marinade. Letterlijk om je vingers bij af te likken dus!
Gijs laat u zien hoe u zelf ook geweldige spareribs kunt maken, dat is veel leuker!
Ingredienten:
- Spareribs (Onbewerkt)
- Appelcider
- Aluminium folie
- Rookhout (Appel/peer/kers/hickory/vijg)
- Genoeg bier voor uzelf en uw gasten
Rub:
- 1 el grof zout
- 1 el versgemalen peper
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1,5 el paprikapoeder
- 1,5 tl mosterdpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
Marinade:
- 4 tenen verse knoflook
- 1 gember
- 1/2 rode peper
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 100ml soyasaus
- 150 ml ketjap manis
- 75 ml appelazijn
Mopsaus:
- 100 ml soyasaus
- 150 ml ketjap manis
- 50 ml appelazijn
- 4 volle eetlepels appelstroop
- Hotsaus naar keuze (optioneel)
Bereiding:
Een van de mees gebruikte methodes om spareribs te bereiden is de 3-2-1 methode. Het idee hiervan is dat de spareribs in 3 stappen gegaard wordt. Veel mensen denken dat 3-2-1 staat voor 3 uur, 2 uur, 1 uur maar dit hoeft niet perse. De tijd die nodig is om het vlees te garen is afhankelijk van het vlees. Voor dit gerecht heeft Gijs gekozen voor dikbevleesde spareribs, dus is zijn gaartijd iets langer. Als u minder dikbevleesde ribben heeft kan het verstandig zijn om het vlees iets minder lang op de barbecue te hebben.
Omdat Gijs gebruik maakt van ingevroren spareribs, moeten deze eerst ontdooien. De beste manier om dit te doen, is door de spareribs een dag van te voren in de koelkast te leggen.
Zodra de ribben ontdooit zijn kan het echte bereiden beginnen. Voor de optimale smaaksensatie begint Gijs hier de avond voor het barbecueën mee. De spareribs moeten namelijk gemarineerd worden, en omdat Gijs niet pas om 10 uur savonds wilt eten laat hij de ribben een nacht in de marinade liggen. Voor het marineren is het echter belangrijk om het vlees voor te bereiden. Bij dikbevleesde spareribs is het mogelijk dat er grote stukken vet aanwezig zijn, deze snijd Gijs als eerst weg. Vervolgens is het belangrijk dat het membraam aan de holle kant van de ribben verwijderd wordt. Hiervoor gebruikt Gijs een bot mes om een begin los te purken, en vervolgens trekt hij in een keer het hele membraam los. Hierbij maakt hij gebruik van een stuk keukenpapier voor extra grip.
Wilt uw membraam nu niet in een keer loslaten? dan is het ook mogelijk om het voorzichtig langs het bot los te snijden en vervolgens per segment van het vlees te verwijderen.
Als het vlees voorbereid is, is het tijd voor het maken van de marinade en de rub. Gijs kiest ervoor om te beginnen met het maken van de marinade zodat de smaken hiervan nog een beetje kunnen mengen.
Voor de marinade snijd Gijs een halve rode peper in ringen. Gevolgd door een stuk gember en 4 tenen knoflook in grove stukken. Deze gaan samen met 1 steranijs, een kaneelstok en 3 kruidnagels in een beker. Hier voegt Gijs vervolgens 100 ml soyasaus, 150 ml ketjap manis en 75 ml appelazijn aan toe.
Vervolgens is het tijd voor de rub, omdat de spareribs ook gemarineerd en uiteindelijk gemopt worden kiest Gijs voor een eenvoudige rub. Hierbij maakt hij het zichzelf extra makkelijk door alles in een elektrische bonenmaler te mengen. Hierdoor hoeft hij de peper en zout niet eerst zelf te malen. Slim Gijs!
Het inrubben van de spareribs komt niet zo nauw omdat de marinade een deel val de kruiden zal wegspoelen of oplossen, Gijs zorgt er wel voor dat hij de zijkanten van de ribben niet vergeet.
Nu is het tijd om de ribben te marineren. Pak hiervoor een grote bak zodat te ribben er in een stuk in passen. Heeft u nu, net als Gijs, geen geschikte bak? Kijk dan of u iets anders kunt vinden, Gijs heeft voor deze stap een lade uit zijn vriezer gebruikt na deze grondig te wassen. Plaats de ribben een voor een in de bak en sop ze goed rondom door de marinade. Als de ribben helemaal nat zijn van de marinade kunnen ze een nachtje de koelkast in.
De volgende dag is de marinade aardig in het vlees getrokken, het is niet verkeerd om de ribben voor de zekerheid nog een keer goed door de marinade te roeren om ervoor te zorgen dat ook de stukken die niet onder water stonden genoeg marinade hebben kunnen opnemen.
Nu is het tijd om de ribben op de barbecue te leggen. Gijs bereid de spareribs op een indirect vuur tussen de 105 en de 120 graden. Om te voorkomen dat de ribben aanbranden plaatst hij een pizzasteen tussen de kolen en het vlees. Deze steen heeft tijd nodig om op te warmen, dus plaats hem al bij het aansteken op de barbecue.
Om de barbecue lange tijd op temperatuur te houden maakt Gijs wederom gebruik van briketten die hij plaatst volgens de snake methode.
Zodra de barbecue op temperatuur is kunnen de ribben erop, gelijk met de ribben legt Gijs ook een stuk rookhout op de kolen. Als rookhout heeft Gijs prachtig perenhout gekregen van G.J. Jolink uit Drempt. Perenhout lijkt erg op appelhout en heeft een milde zoete rooksmaak.
Als u veel spareribs wilt maken is het mogelijk een sparerib rek te gebruiken, hiermee kunnen de ribben op hun zij geplaatst worden waardoor er meer ribben in de barbecue passen.
Voor de eerste fase van de 3-2-1 methode heeft Gijs het vlees 1,5 tot 2 uur laten garen. Voor de 2e fase moet het vlees worden ingepakt in aluminium folie. Dit voorkomt dat de ribben uitdrogen. Gijs giet bij het inpakken een schuit appelcider over de spareribs heen, Doordat de appelcider samen met het vlees gevangen zit in de folie worden de spareribs als het ware gestoomd in de cider. Dit geeft ze een heerlijke fruitige smaak. Wilt u nu liever geen alcohol gebruiken, dan is het eventueel ook mogelijk om appelsap te gebruiken.
Eenmaal ingepakt legt Gijs de ribben terug op de barbecue en laat ze voor ongeveer een uurtje verder garen. Leg tijdens deze fase geen rookhout op de barbecue, de rook komt immers niet door de folie heen en heeft dus geen enkel effect. Zonde van het hout dus.
Dit uur is de ideale tijd om de mop saus te maken. Doe dit wel op tijd, de saus moet namelijk afkoelen om in te dikken. Voor de spareribs gebruikt Gijs een simpele saus op basis van soyasaus, ketjap manis en appelstroop. Meng 100 ml soyasaus, 150 ml ketjap manis en 4 grote eetlepels appelstroop met 75 ml appelcider en een hotsaus naar smaak in een steelpannetje. Breng het geheel al roerend aan de kook zodat dit een gladde vloeistof vormt. Zodra de saus begint te koken zet Gijs het vuur uit en laat hij het geheel weer rustig afkoelen om in te dikken.
Na een uur gestoomd te hebben haalt Gijs de ribben uit de folie, de geur die hierbij vrijkomt is fenomenaal. Nu begint de laatste fase, hierbij worden de ribben nog een half uurtje tot 45 minuten zonder folie op de barbecue geplaatst en met de mopsaus bestreken. Gijs prefereert het aanbrengen van een dunne laag saus en vervolgens gedurende deze fase een aantal maal een nieuwe dunne laag toe te voegen. Dit zorgt voor een mooier effect dan in een keer een dikke laag saus aanbrengen. Omdat de deksel van de barbecue wat vaker open gaat tijdens deze fase mogen er best wat meer kolen op het vuur, zeker grote barbecues hebben tijd nodig om na het openen van de deksel op temperatuur te komen.
Wanneer Gijs na 30 tot 45 minuten tevreden is met zijn spareribs, is het tijd om aan te vallen. Gijs raad iedereen aan dit recept een keer thuis te proberen. Het kost wat tijd, maar u krijgt er ook heel veel voor terug.