In Gijs Grote Tuinverbouwing© nemen we u mee in de wondere wereld van het tuinieren. Presentator Gijs van der Meijde legt uit hoe hij zijn tuin van een veredeld schoolplein tot een ware oase van rust heeft omgetoverd.

In april 2019 heeft onze vaste presentator Gijs een huis in Haalderen bemachtigd. Achter dit huis bevond zich een pittoresk tuintje met een fijne carport. Helaas bestond de tuin voor het grootste deel uit een stenen terras en een stuk kunstgras, ook onder dit kunstgras lagen wederom stenen. Dit is voor de echte tuinliefhebber uiteraard uit ten boze. Werk aan de winkel dus! Op de onderstaande foto’s kunt u zien wat onze presentator aantrof toen hij de tuin voor het eerst zag. Zoals u ziet was het een droevige bedoeling maar onze vakman zag er toch nog een hoop potentie in.

De tuin

Wij mogen u meenemen in de totale makeover van deze achtertuin. Gijs is begonnen met het verwijderen van het praktische echter kansloze en verschrikkelijke kunstgras. Dit werd opgerold zodat het naar de stort kon gaan, dit is zoals u me zal kunnen beaamen de enige geschikte plaats waar een gazon van kunstgras hoort te zijn. Toen dit aan de kant was kon Gijs gaan beginnen met het verwijderen van de stenen. Echter in de stenen zaten wel patonen, een aspect wat onze tuinman wel kon waarderen. Ik kan alvast verklappen dat deze patronen weer terug gaan komen in deze tuin dus blijf vooral kijken wat onze presentator Gijs hiermee van plan is!

Zoals u kunt zien heeft onze presentator en tuinspecialist Gijs ruimte gemaakt voor creatie. Het grootste gedeelte van de stenen kunnen afgevoerd worden. Echter op een regenachtige dag houd men graag de voeten droog. Om deze reden moesten er paden en een zitje gemaakt worden. Onze Gijs is van alle markten thuis en is als een stratenmaker in de weer geweest en heeft dit vliegensvlug gelegd. De oplettende kijker heeft misschien al gezien dat het patroon van de cirkel in het midden van de tuin terug komt bij de achterdeur en bij de kleine deur van de schuur. Dit is een voorbeeld van een klein detail die je tuin net dat beetje extra geeft.

Omdat de carport niet alleen als zithoek gebruikt zal worden, maar ook enkele praktische toepassingen kent zal deze zo nu en dan schoongespoeld moeten kunnen worden. Om te voorkomen dat er vervuild water het gras in loopt heeft Gijs een waterafvoer op de grens met de carport geplaatst. Hiervoor was een kleine aanpassing in het rioleringsstelsel verijst. Met oog op de toekomst is er ook gekozen een aantal loze leidingen te leggen tussen de schuur en de kruipruimte van het huis, hier kunnen in de toekomst elektriciteit en bijvoorbeeld netwerkkabels netjes gescheiden in worden aangelegd.

Wat in de eerste instantie nog onbekend was maar waar onze oplettende presentator Gijs achter is gekomen is dat er een lekkage was aan de waterleiding richting de schuur. Als een echte duitser is hij in de weer gegaan om kuilen te graven opzoek naar dit lek. Een ware vakman als hij is was het lek gauw gevonden. Gijs heeft het eigenhandig gerepareerd. Hierbij is ervoor gekozen de oude koperleiding af te koppelen en een nieuwe thyleen leiding te leggen naast de overige leidingen. Aangezien de overige leidingen de schuur bovengronds betreden, en dit in verband met vorst een probleem is voor de waterleiding heeft Gijs de thyleen leiding bij de schuur op de oude koperleiding aangesloten. Hiermee blijft de waterleiding diep genoeg onder de grond en dus vrij van vorst. Tevens zijn alle leidingen professioneel in kaart gebracht, Mocht er in de toekomst nog een probleem komen met één van de leidingen dan is hij zo gevonden!

Omdat er uitsluitend steen in deze tuin lag, was de ondergrond geel zand. Dit is zoals u weet geen goede bodem voor een mooie groene tuin. Gijs heeft deze grond verwijderd uit de tuin en vervangen voor prachtige zwarte grond. Hier zullen het nieuwe gazon en de planten van gaan smullen!

Zoals iedere waardige tuinman weet ook Gijs dat grond nog moet inzakken, wanneer gras en dergelijke wordt aangelegd op onvoldoende ingezakte grond zullen na verloop van tijd oneffenheden in het oppervlak ontstaan. Omdat klussen vaak binnen aanzienbaren tijd afgerond moeten worden kan dit inzak proces versneld worden met een trilplaat of wals. Let hierbij wel op dat de grond niet te strak aangedrukt wordt, er moet immers nog vegetatie in kunnen wortelen. In ons geval speelt tijd geen grote rol, dus heeft de grond enkele weken de tijd gekregen om op natuurlijke wijze in te zakken. Hierna hoeft het nog minimaal aangedrukt worden voor het gras erop kon.
In de tussentijd waren ook de graszoden aangekomen, Gijs heeft gekozen voor graszoden met een relatief hoog roodzwenkgras gehalte omdat dit goed bestand is tegen schaduw, iets wat deze tuin niet vreemd is. Graszoden zijn weleens waar duurder dan graszaad, maar zijn eenvoudig te leggen en bieden meteen resultaat. Let wel op bij het leggen met extreem droog weer: de graszoden hebben nog erg korte wortels en kunnen hier niet goed tegen. Blijven sproeien dus! Gras kan immers niet verdrinken, maar wel verdrogen.

Planten hebben voldoende water nodig, zeker vlak na het poten, maar ook hierna is voldoende water van belang. Helaas valt er niet altijd genoeg regen om onze tuinen in leven te houden en moeten we af en toe bij-sproeien. Om het bewateren op een duurzame manier te doen en kraanwater te besparen, heeft Gijs een regenton aangelegd. Mensen denken bij een regenton vaak aan een dikke lelijke ton die veel ruimte in de tuin inneemt, maar hoeft tegenwoordig niet meer. Gijs heeft gekozen om een 300 liter ton in de vorm van een bloempot te plaatsen in de tuin. Door de ton met een vulautomaat op de bestaande regenpijp aan te sluiten loopt de ton automatisch vol als het regent, en wanneer de ton vol is loopt het overtollige water terug de regenpijp in.

Om in de nazomer s’avonds nog lekker van de tuin te kunnen genieten, is een verwarmd terras geen overbodige luxe. De overdekte carport bied al beschutting tegen wind en regen, maar wat is nu een mooiere manier om jezelf op te warmen dan aan een vuur? Daarom is deze vuurtafel een geweldige aanvulling op iedere tuinset! Om de ruimte maximaal te benutten, heeft Gijs de carport uitgerust met een hoekbank en een vuurtafel. Zo kan hij s’avonds na een dag hard klussen lekker met een drankje op de bank ploffen en van zijn harde werk genieten.


De voortuin

Nadat het belangrijkste werk in de tuin achter het huis is afgerond, is het tijd om de voortuin aan te pakken. De voortuin is immers de eerste indruk die mensen krijgen van uw woning. De voortuin bestond voornamelijk uit buxushaag. Helaas was deze haag zwaar beschadigd door de buxus mot, deze dieren zijn een ware plaag en zeer lastig op een milieuvriendelijke manier te verdelgen. Omdat het gros van de haag al vergaan was, is gekozen de voortuin compleet op de schop te nemen.

Omdat er erg veel moest gebeuren, heeft Gijs een klein leger opgetrommeld. Met man en macht is er de hele dag gewerkt om de oude planten te verwijderen, een nieuwe afscheidingen te plaatsen en grasmatten te leggen.
Als afscheiding is in de nieuwe tuin gekozen voor massieve antraciete stapelblokken van 60x15x15 centimeter. Deze blokken zijn kostenefficient, onderhoudsvriendelijk en hebben een luxe uitstraling. Om de tuin een tuin te laten is gekozen voor het leggen van graszoden. Zoals achter het huis ook is bewezen zijn deze graszoden eenvoudig te leggen en bieden snel resultaat. Tijdens het omspitten van de tuin is rekening gehouden met het aanleggen van sproeiers en tuinverlichting door het plaatsen van een thyleen leiding en grondkabel.

Omdat ruimte in de tuin achter het huis vrij beperkt is, is het van belang om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Om deze reden heeft eerder al Gijs besloten de afvalcontainers naar de voorkant van het huis te verplaatsen. Om de containers uit het zicht te verbergen heeft hij gekozen een fraaie containerbekisting te plaatsen en deze achter een schutting te verbergen. Op deze manier hoeven de buurtbewoners zich niet te ergeren aan de lelijke afvalcontainers. Deze containerbekisting beschikt over gasveren om de deksel open te houden, zo houd Gijs twee handen vrij bij het buitenzetten van het vuil.

Achter de schutting, bij de containers, kunnen meer dan alleen containers opgeslagen worden. Met behulp van tegels van 60x60cm en een ijzeren hekwerk met slot, is een plein gecreëerd waar zowel afval als tuingereedschap opgeslagen kunnen worden. Gijs heeft dit pleintje, het ‘klikoplein’ gedoopt. Een Taxushaag zal uiteindelijk alles aan het zicht moeten onttrekken. De Taxus baccata is een makkelijk te houden struik die, door zijn hoge groeisnelheid (tot wel 30cm per jaar!), uitermate geschikt is als haag. Maar let wel op met kinderen! De Taxus baccata is een giftige plant.

Als grensafscheiding is gekozen voor antraciete stapelblokken. Deze blokken geven een open en luxe uitstraling aan de tuin en vergen in principe geen onderhoud. Ter nagedachtenis aan de oude voortuin is een deel van de Lavendel verplaatst naar een tweetal bloempotten. Deze zullen tevens, wanneer in bloei, het raam aan het zicht onttrekken.
Tot slot is voor een luxe maar toch natuurlijk pad bestaande uit stapstenen van kwartsiet gekozen. Deze stenen komen in het gras goed tot hun recht en voorkomen dat het gras stuk gelopen wordt.


Slimme tuin

In 2020 worden we overspoeld met mogelijkheden om ons huis “slimmer” te maken. Van onze verlichting tot onze thermostaat tot de televisie, alles kan tegenwoordig worden bediend vanaf onze telefoon of met spraak dankzij systemen als Google Home, Amazon Alexa en Homey.
Maar dit houd niet op in ons huis, ook onze tuin kan een stuk slimmer. Een aantal simpele aanpassingen kunnen net dat beetje gemak toevoegen waardoor een tuin ook aantrekkelijk wordt voor mensen die geen zin hebben in het onderhoud van de tuin. Als final touch voegt Gijs een aantal kleine slimmigheidjes toe aan de tuin, waardoor het onderhoud geminimaliseerd wordt.

De eerste toevoeging aan de tuin is slimme verlichting.
Om s’avonds ook te kunnen genieten van de tuin, en om bijvoorbeeld het slot van de voordeur in het donker te kunnen vinden, beschikt de tuin over tuinverlichting. De huidige verlichting heeft echter een gebrek, het kan slechts geschakeld worden vanuit het huis. Om de tuinverlichting op moderne manieren te kunnen schakelen, via spraak of de telefoon bijvoorbeeld, krijgt deze een upgrade naar de 21e eeuw. De bestaande verlichting heeft een mooie authentieke stijl, daarom is gekozen om niet de gehele lantaarn, maar slechts interne lichtbollen te vervangen voor Phillips Hue LED lampen. Bij LED wordt vaak nog gedacht aan koud wit licht, echter zijn er tegenwoordig ook sfeervolle varianten beschikbaar. Tot slot is er een Phillips Hue bewegingssensor verwerkt in een vogelhuisje om de verlichting in te schakelen zodra iemand de tuin betreed.


Is Phillips Hue iets te duur voor u? Geen zorgen! Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar zoals Xiaomi’s Yeelight lampen. Knutselt u toch liever zelf iets in elkaar? Ook dat kan natuurlijk. Het is relatief eenvoudig om slimme schakelaars, zoals de schakelaars van Sonoff, aan te brengen in de bestaande lampen. Op deze manier is uw bestaande verlichting in te schakelen met behulp van bijvoorbeeld een telefoon of slimme sensoren.
Houd echter wel rekening met vocht! Uw elektronica beschermen tegen regen is niet genoeg, snachts kan het buiten erg vochtig / mistig worden. Dit is vocht die overal in de lucht zit en dus uw apparaten van alle kanten kan binnendringen. De veiligste optie is dan ook voor buitengebruik gecertificeerde elektronica te kopen.


Kunt u ook geen genoeg krijgen van Gijs Grote Tuinverbouwing©? Houd deze pagina in de gaten, en kijk dan ook een naar Gijs Grote Garageverbouwing©!

©2019 – Gijs van der Meijde